Er wordt tijdens de fermentatie een beetje alcohol toegevoegd aan deze malbec, waardoor de fermentatie onderbroken wordt en het suikergehalte in de wijn blijft. De wijn macereert nog zo'n vier maanden voordat hij gedurende 1 jaar in eiken vaten rijp.
Een Colheita port heeft minstens 7 jaar doorgebracht in "pipas", de naam voor Portugese vaten. Je zou kunnen zeggen dat Colheitas de specialiteit van Barros zijn. Barros heeft de grootste voorraad oude jaargangen in Porto. Ze bottelen vandaag de dag nog steeds vooroorlogse jaargangen. Op de achterkant van elke fles staat het botteljaar, het verschil tussen colheita en botteljaar geeft het aantal jaren dat de wijn in vaten is bewaard.
Wat je moet weten over deze "LBV" is dat de druivensoort wordt gekozen op basis van het eindproduct dat moet worden verkregen. Hier zijn er meer Touriga National en Touriga Franca druiven van de terrassen langs de Douro op een hoogte van 600 meter. De druiven worden ontsteeld, gevinifieerd tot er nog maar 100 gram suiker over is en dan wordt er alcohol toegevoegd om de gisting te stoppen. De jonge port brengt vervolgens minimaal 4 en maximaal 6 jaar door in vaten om de kwalificatie "late bottle vintage" of LBV te krijgen. Hij kan jarenlang worden bewaard maar moet binnen 2 tot 4 maanden na opening worden gedronken.
Dit Porto-huis werd opgericht in de XIXe eeuw door Charles Neville Skeffington. Deze Porto heeft de kwaliteit van een "Tawny" (het type Porto dat bij ons het meest verkocht wordt) en valt op door zijn frisheid (minder dan 100gr. suiker per liter) en door zijn aroma's van kruiden, hout en gekonfijt fruit.