Deze wijn komt van de heuvels in de Marken waar de met de hand geoogste Pecorino-druif delicaat wordt geperst. Daarna volgt de vinificatie waarbij de most gedurende 4 maanden in contact blijft met de droesem om de wijn alle oorspronkelijke frisheid mee te geven.
Een deel van de druivenstokken komt uit het dorp Rueda, ten zuidwesten van Valladolid. De wijn wordt gevinifieerd in een zeer oude kelder, die kan worden beschouwd als de grondlegger van de Rueda-appellation. De typischboot van de Cantabrische kust, met zijn slanke lijnen en verhoogde boeg, werd gebruikt voor de traditionele visvangst. Het vertegenwoordigt de waarden van inspanning, opoffering en toewijding van de zeelieden, waarden die vandaag de dag ook worden toegepast door de wijnboeren die deze wijn produceren. De wijn is zeer typisch verdejo, met frisheid en lichtheid als belangrijkste kwaliteiten.
Dit landgoed is afkomstig van een van de 12 families die deel uitmaken van de coöperatie Vignerons d'Aghione. De wijngaarden liggen aan de oostkust in het midden van het eiland. Denis Gigault, de nieuwe directeur, wil een nieuwe wijnmakerij bouwen zodat elk coöperatief lid zijn eigen batches wijn kan produceren terwijl de uitrusting voor gezamenlijk gebruik wordt gebruikt.
Pinot gris, met zijn grote persoonlijkheid en structuur, dankt zijn naam aan de kleur van de rijpe druif. Hij krijgt een roze tint, ergens tussen de kleur van pinot blanc en pinot noir in, vandaar het grijs. Dit druivenras is wijdverspreid in Veneto en Friuli, en Paladin ligt op deze grens ten noordoosten van Venetië.
Carlo en Roberto Paladin hebben hun hele leven lang de assemblages gevolgd die hun vader had ontwikkeld. De expressie van een druivenras geaccentueerd door de juiste vinificatie, en ze vervolgens met precisie en nauwkeurigheid mengen om een levendige en complexe wijn te produceren, is een kunst. Het voorbeeld van "Pralis", geboren uit chardonnay en sauvignon blanc met een spoor van traminer die elkaar perfect aanvullen, is een streling voor de tong.