Van pure viura gemaakt. Het druivenras wordt aangeplant op een hoogte van 600 meter om de wijn frisheid te geven. De oogst gebeurt handmatig.
In de Coloma-familie is alarije de favoriete druif. Het is een inheemse variëteit die bijna is uitgestorven, maar zeer goed tegen de hitte en de droogte kan, kenmerkend voor Extremadura. Deze druif produceert frisse wijnen in een kort, warm groeiseizoen. Dochter Amélia Coloma heeft aan de alarije een tweede leven kunnen geven dankzij de nieuwste technieken en tovert dit vergeten ras om tot een moderne en elegante nectar.
Een deel van de druivenstokken komt uit het dorp Rueda, ten zuidwesten van Valladolid. De wijn wordt gevinifieerd in een zeer oude kelder, die kan worden beschouwd als de grondlegger van de Rueda-appellation. De typischboot van de Cantabrische kust, met zijn slanke lijnen en verhoogde boeg, werd gebruikt voor de traditionele visvangst. Het vertegenwoordigt de waarden van inspanning, opoffering en toewijding van de zeelieden, waarden die vandaag de dag ook worden toegepast door de wijnboeren die deze wijn produceren. De wijn is zeer typisch verdejo, met frisheid en lichtheid als belangrijkste kwaliteiten.
Puglia, de hak van de laars van Italië, maakt momenteel een uitzonderlijke opleving door van de kwaliteit van zijn wijnen.
De Vermentino druif is de meest verbouwde witte variëteit op Sardinië, dankzij de kwaliteit van de wijnen die deze druif produceert op vulkanische bodems, met behoud van frisheid.