Paniza is een klein dorp dat 280 zielen telt en waar wijn wordt gemaakt sinds het Romeinse tijdperk. Alle dorpelingen werken er in de wijnbouw. De wijn wordt gemaakt van 60% tempranillo en 40% grenache.
Deze wijn vat de harmonie tussen de tijd, de natuur en de mens mooi samen. De typische druivensoorten worden voor 70% op klassieke wijze gevinifieerd en in januari samengevoegd met de resterende 30% van de druiven die op bamboe rekken op zolders worden ingedroogd. Na deze tweede gisting, veroudert de wijn gedurende 6 jaar in vaten van kastanje- en kersenhout voordat hij gebotteld wordt.
De holistische benadering bij Los Vascos omarmt en beschermt iedereen - van de schapen met korte poten die onkruid trekken zonder de kostbare druiven te vreten, tot de vakmensen die messen slijpen om de wijnstokken te verzorgen. De wijngaarden vormen het hart van het domein en deze wijn wordt gerijpt op wijndroesem, zonder eikenhout, om de frisheid van het fruit te behouden.
Pierre Richard vertelt ons graag dat zijn passie voor de wijn zijn oorsprong kent vanuit het dorre landschap van de Corbières. Met de neus in dit geurende land, met de neus tussen druiventrossen gevuld met zon, met de neus in fusten met intense houtgeuren en tenslotte als beloning, een wijnglas gevuld met dit alles : de terroir, de wind en de zon. Wijnbouwer, wat een mooi beroep!