Er wordt tijdens de fermentatie een beetje alcohol toegevoegd aan deze malbec, waardoor de fermentatie onderbroken wordt en het suikergehalte in de wijn blijft. De wijn macereert nog zo'n vier maanden voordat hij gedurende 1 jaar in eiken vaten rijp.
Deze wijn is, samen met de 10 Year Old, echt de specialiteit van Barros, een van de weinige huizen met Portugese oorsprong. Tawny is de best verkochte port ter wereld. Hij wordt tussen de 3 en 5 jaar gerijpt in vaten (pipa's) om hem de tawny kleur en smaak te geven die zijn naam en stijl bepalen.
Barros staat bekend om zijn voorraad portwijn in vaten, met een ongelooflijke collectie die teruggaat tot het oogstjaar 1900. Sindsdien hebben ze de productie van 10 en 20 jaar oude wijnen onder de knie gekregen. Deze '10 jaar oude' is het resultaat van het mengen van wijnen die gemiddeld tien jaar in vaten hebben gerijpt. Hij bestaat bijvoorbeeld voor 50% uit 9 jaar oude wijnen en voor 50% uit 11 jaar oude wijnen. De blend moet worden voorgelegd aan en goedgekeurd door een proefpanel, dat toestemming geeft om hem te verkopen onder het 10-jaar oude label.
Een Colheita port heeft minstens 7 jaar doorgebracht in "pipas", de naam voor Portugese vaten. Je zou kunnen zeggen dat Colheitas de specialiteit van Barros zijn. Barros heeft de grootste voorraad oude jaargangen in Porto. Ze bottelen vandaag de dag nog steeds vooroorlogse jaargangen. Op de achterkant van elke fles staat het botteljaar, het verschil tussen colheita en botteljaar geeft het aantal jaren dat de wijn in vaten is bewaard.