Deze wijn is, samen met de 10 Year Old, echt de specialiteit van Barros, een van de weinige huizen met Portugese oorsprong. Tawny is de best verkochte port ter wereld. Hij wordt tussen de 3 en 5 jaar gerijpt in vaten (pipa's) om hem de tawny kleur en smaak te geven die zijn naam en stijl bepalen.
Barros staat bekend om zijn voorraad portwijn in vaten, met een ongelooflijke collectie die teruggaat tot het oogstjaar 1900. Sindsdien hebben ze de productie van 10 en 20 jaar oude wijnen onder de knie gekregen. Deze '10 jaar oude' is het resultaat van het mengen van wijnen die gemiddeld tien jaar in vaten hebben gerijpt. Hij bestaat bijvoorbeeld voor 50% uit 9 jaar oude wijnen en voor 50% uit 11 jaar oude wijnen. De blend moet worden voorgelegd aan en goedgekeurd door een proefpanel, dat toestemming geeft om hem te verkopen onder het 10-jaar oude label.
De wijngaarden beslaan talrijke kleine terrasvormige percelen op de hellingen van het natuurlijke keteldal waarin het dorp Tautavel, dat een rijke geschiedenis kent, ligt. Deze wijn wordt gemaakt door mutage, zoals Porto, waarbij wijnalcohol wordt toegevoegd om de gisting te stoppen terwijl het sap nog suikers bevat.
Verfrissend. Deze halfdroge mousserende rode wijn is gemaakt in de Italiaanse regio Emilia Romagna (waar eveneens Parmezaanse kaas en parmaham geproduceerd worden).