Een veertigtal kilometer ten zuiden van Lyon begint de wijnstreek van de Rhône die zich uitstrekt tot Avignon over een lengte van ongeveer 200 km en die verdeeld wordt in drie verschillende gebieden: het noordelijke Rhônegebied, het zuidelijke Rhônegebied en de “satelliet” appellaties van de Rhône.
De noordelijke Côtes du Rhône.
Op de zeer steile hellingen van de Rhônevallei, heeft de syrah druif een van zijn beste terroirs gevonden en zorgt hier voor krachtige en karaktervolle wijnen zoals de Hermitage, de Côte-Rotie, de Cornas of anderen die in hun prille jeugd toegankelijker zijn, zoals de Crozes-Hermitage of de Saint-Joseph. Bij de witte wijnen gaan roussanne en marsanne hand in hand voor de creatie van krachtige wijnen, met uitzondering van de appellatie Condrieu, waar er uitsluitend viognier gebruikt wordt om uitzonderlijke wijnen te produceren met aroma’s van perzik en abrikoos.
De zuidelijke Côtes du Rhône.
Verder naar het zuiden verbreedt de vallei aanzienlijk en vereist een verscheidenheid aan terroirs en druivenrassen. De rode wijnen uit dit gebied komen voort uit meerdere druivensoorten (tot 8 voor de Châteauneuf-du-Pape) waarvan de belangrijkste grenache is, vaak gemengd met syrah, mourvèdre of cinsault. Bij de witte worden assemblages gemaakt van o.a. clairette, grenache blanc, bourboulenc.
De satelliet appellaties:
Het gaat hier om wijnen van de appellaties Ventoux, Lubéron, Costières de Nîmes, Clairette en Crémant de Die en voormalig Coteaux du Tricastin, dat intussen omgedoopt werd tot Grignan-Les Adhemar. De satellieten bieden een uitzonderlijke prijs-kwaliteitsverhouding voor een doordeweekse wijn.
Het grind dat bestaat uit witte stenen die de bodem op de klei- en kalksteenplateaus van de Ardèche ontsluiten, geven de chardonnaydruif een uitzonderlijk terroir.
Buis d'Aps, een plaats in de gemeente Alba la Romaine, heeft een terroir van klei en kalk, op hellingen waar pinot noir perfect gedijt.
Deze cuvée komt uit het zuidoosten van de Ardèche, op het dorp Alba la Romaine op basaltbodem die tegen het Coiron-massief leunt.
Sarrasine is een veldnaam van een koele vallei op de gemeente Berrias-et-Casteljau. Alleen de eerste gisting wordt nagestreefd met strikte temperatuurcontrole en rijping op de gisten gedurende enkele maanden om de textuur en aroma's van de druivensoort te extraheren. Dit is het resultaat van 5 jaar studie met het team van Dubourdieu, overgenomen door Valérie Lavigne.
Het is een assemblage van verschillende cuvées in de Ferraton huisstijl. De meerderheid Grenache biedt aroma's van rijp fruit, de Syrah voegt kruidige nuances en een toets van frisheid toe, en de Mourvèdre draagt bij aan de structuur en complexiteit van de wijn.
Les Caprices d'Antoine is een eerbetoon aan het gepassioneerde, onverzettelijke karakter van Antoine Ogier, die nog steeds zijn stempel drukt op de filosofie van het huis. Deze krachtige wijn vol persoonlijkheid is de vrucht van de rijke terroirs van de Rhônevallei en het harde werk van de wijnmakers. Hij komt van een selectie percelen in St Marcel d'Ardèche, de heuvels van Avignon en Roquemaure.
Le Caprices d'Antoine" is een eerbetoon aan het gepassioneerde karakter van de oprichter van Antoine Ogier, die vandaag nog steeds de geest van het huis bepaalt. Het is een plezier om een andere wijn te ontdekken, gemaakt van minder gebruikelijke druivensoorten zoals Grenache Blanc, Clairette en Bourboulenc. De aroma's van al deze druivensoorten worden geëxtraheerd en bewaard door maceratie op de schil en vinificatie bij lage temperatuur.
In de Ardèche heeft viognier een uniek expressieveld gevonden.
Souffle du Géant of andere naam Géant de Provence verwijst naar de thermische wind die vanaf de toppen van de Mont Ventoux neerdaalt om de wijnstokken af te koelen zodat de wijn de mooie zuurgraad behoudt die altijd gewenst is in een witte wijn.